Συνεταιρισμος Βιοκαλλιεργητων ρεθυμνου
EL | EN | DE

Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο

Βιολογικής καλλιέργειας

Τα αρχαιολογικά ευρήματα έχουν αποδείξει ότι το δέντρο της ελιάς καλλιεργείται στην Κρήτη εδώ και 4.000 χρόνια τουλάχιστον. Επίσης είναι σίγουρο ότι οι προϊστορικοί κάτοικοι της Κρήτης γνώριζαν και κατανάλωναν το ελαιόλαδο από πολύ νωρίτερα (πχ κατά την νεολιθική εποχή), που το έπαιρναν από τις αγριελιές που φυτρώνουν άφθονες στα βουνά της κρητικής γής. Μάλιστα πολλοί ειδικοί ερευνητές πιστεύουν ότι η εξημέρωση του δέντρου της ελιάς έγινε εδώ. Οι αρχαιολόγοι, ιστορικοί και άλλοι επιστήμονες θεωρούν ότι το δέντρο της ελιάς ήταν καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη των αρχαίων πολιτισμών της Μεσογείου.

Η ευεργετική επίδραση του ελαιολάδου στην υγεία του ανθρώπου έχει αποδειχθεί από χιλιάδες επιστημονικές μελέτες. Είναι το μοναδικό λάδι που εξάγεται από τον καρπό της ελιάς με μηχανική συμπίεση σε αντίθεση με τα σπορέλαια που παράγονται με χημικό τρόπο. Έτσι το ελαιόλαδο διατηρεί όλες τις αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνους και εκφυλιστικές ασθένειες (πχ άνοια). Η δράση του κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων ενισχύεται και από την χημική του σύνθεση (πλούσιο σε μονοακόρεστα, φτωχό σε πολυακόρεστα, ιδανικές αναλογίες των λιπαρών οξέων μεταξύ τους).

Κορυφαία ποιότητα ελαιολάδου είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας. Όλα τα μέλη του Συνεταιρισμού μας είναι και παραγωγοί αυτού του προϊόντος. Έτσι άμεσες προτεραιότητες του Συνεταιρισμού είναι η μεγιστοποίηση αυτής της κορυφαίας ποιότητας και η τυποποίησή του. Η κύρια ποικιλία που καλλιεργείται στο Ρέθυμνο είναι η κορωνέϊκη, που έχει ξεχωρίσει παγκοσμίως για την εξαιρετική γεύση και το πλούσιο άρωμα του παραγόμενου ελαιολάδου.
Για τη διασφάλιση αυτής της κορυφαίας ποιότητας εφαρμόζουμε σχολαστικό έλεγχο μιας σειράς παραμέτρων σε όλα τα στάδια παραγωγής, αποθήκευσης, τυποποίησης, όπως οι παρακάτω:

  1. Καλλιεργητικές τεχνικές, εργαλεία, μηχανήματα και υλικά που εξασφαλίζουν καθαρό ελαιόκαρπο και μηδενική επιμόλυνση από τυχόν γειτονικές καλλιέργειες κλπ τυχαίους παράγοντες.
  2. Σωστή επιλογή της εποχής συγκομιδής (για πλούσιο φρουτώδες άρωμα και υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες)
  3. Άμεση (αυθημερόν) μεταφορά του ελαιοκάρπου με καννάβινα (όχι πλαστικά) σακκιά στο ελαιουργείο και άμεση έκθλιψή του.
  4. Καθαριότητα σε όλα τα στάδια μέσα στο ελαιουργείο, πλύσιμο ελαιοκάρπου με καθαρό νερό και ανοξείδωτη γραμμή παραγωγής.
  5. Έλεγχος θερμοκρασιών (ψυχρή έκθλιψη, maximum 27οC).
  6. Αποφυγή επαφής με το ατμοσφαιρικό οξυγόνο κατά την επεξεργασία (στάδιο μάλαξης της ελαιοζύμης).
  7. Αποθήκευση σε ανοξείδωτες δεξαμενές, χωρίς οξυγόνο, σε αποθηκευτικούς χώρους με ελεγχόμενες θερμοκρασίες.
  8. Ιχνηλασιμότητα.
  9. Εδώ νομίζουμε ότι πρέπει να γίνει αναφορά στο θέμα που έχει προκύψει διεθνώς τα τελευταία χρόνια, με την επιμόλυνση του ελαιολάδου από τους λεγόμενους πλαστικοποιητές. Οι πλαστικοποιητές (ή φθαλικοί εστέρες) είναι χημικές ουσίες πολύ επιβλαβείς για την υγεία, που προστίθενται σε διάφορα είδη πλαστικών κατά την παραγωγή τους για να βελτιώσουν τις ιδιότητες του πλαστικού (το κάνουν πιο εύκαμπτο). Έχουν την ιδιότητα να διαλύονται εύκολα στο λάδι. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας που παράγουν τα μέλη του Συνεταιρισμού μας ικανοποιεί τα αυστηρότερα νομοθετικά όρια στο θέμα αυτό (πχ όρια Γερμανίας, Ρωσίας κλπ). Αυτό το οφείλουμε στον σχολαστικό έλεγχο των εργαλείων, μηχανημάτων και υλικών που χρησιμοποιούμε.
Powered by: ENTERTHEWEB | Copyright © 2015